Laat jij geld liggen bij de inkomstenbelasting?

Iedereen met een inkomen heeft te maken met de inkomstenbelasting maar niet iedereen moet de verplichte aangifte doen. Het deel van de mensen die verder geen aftrekposten hebben waardoor de aangifte ieder jaar op nul uitkomt krijgt hiervan vrijstelling. Deze mensen mogen wel de aangifte invullen en als ze iets terug krijgen mogen ze de aangifte natuurlijk gewoon indienen. Maar hoe zit het met de mensen die wel verplicht aangifte moeten doen, halen die wel alles uit de aangifte of betalen zij teveel? 

De aangifte inkomstenbelasting

In de aangifte staan een aantal dingen al vooraf ingevuld door de belastingdienst. Dit zijn de gegevens die de belastingdienst al over jou weet via jouw werkgever of uitkeringsinstantie maar ook via de gemeente, jouw bank en hypotheekverstrekker. De huizenbezitters weten dat de woning met hypotheek een aftrekpost is en maken dan ook dankbaar gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Alleen vergeten nog veel mensen dat ze de aankoopkosten bij de aankoop van een nieuwe woning ook voor een deel mogen aftrekken. Dat zelfde geldt voor de verkoopkosten van de vorige woning. Veel mensen laten hier toch best wat geld liggen doordat ze gewoon niet weten wat ze terug mogen vragen. Voor de aftrek van scholingskosten zijn er ook veel mensen die deze post links laten liggen. Terwijl de kosten voor scholing die jij nodig hebt voor de toekomst of voor een betere baan te krijgen toch flink op kunnen lopen. Voor de zorgkosten is het voor veel mensen toch nog onduidelijk wat ze als aftrek mogen opvoeren. Vaak hoor je dat ze geen extra zorgkosten hebben maar wel zelf de tandarts betalen. De tandarts valt ook onder de zorgkosten net als de fysiotherapie of de osteopaat. Het is zonde om zoveel geld te laten liggen bij de inkomstenbelasting terwijl je er echt recht op hebt om alle aftrekposten te gebruiken die op jou van toepassing zijn.   

Inkomstenbelasting en toeslagen

Inkomstenbelasting is dus veel meer dan alleen de loonheffing die wordt ingehouden op het inkomen. Inkomstenbelasting is ook de basis voor jouw toeslagen omdat in de aangifte jouw verzamelinkomen wordt berekend. Als jij de aftrekposten niet gebruikt dan is jouw verzamelinkomen hoger dan hij hoort te zijn. Het gevolg hiervan is dat je minder toeslagen krijgt dan waar je eigenlijk recht op hebt. Je laat eigenlijk ook bij de toeslagen geld liggen. Je benadeelt alleen jezelf ermee en dat geld is vaak een lekker extraatje om te ontvangen. Zorg er dus voor dat je jezelf verdiept in de aftrekposten en je ze gebruikt in de aangifte zodra je er recht op hebt.

 

Hulp nodig bij uw belastingzaken? Adcam Administraties helpt u graag.


Delen